Európsky týždeň mobility prebieha každoročne v týždni od 16. do 22. septembra 2024. Jeho cieľom je podporovať udržateľnú dopravu a motivovať ľudí k využívaniu verejnej dopravy. Aj v meste Prešov a Košice je pripravených niekoľko aktivít pre malých aj veľkých. 

Európsky týždeň mobility (ETM) sa uskutoční od 16. do 22. septembra 2024. Témou tohtoročného Európskeho týždňa mobility je “Verejný priestor pre všetkých”. Prešovčania a Košičania sa počas ETM môžu zapojiť do výtvarnej a fotografickej súťaže so zameraním na verejnú dopravu a hrať o skvelé ceny.

Pre malých umelcov je pripravená výtvarná súťaž s názvom Veselý dopravný prostriedok. Táto súťaž je určená pre deti, ktoré rady kreslia a chcú sa podeliť o svoju predstavu verejnej dopravy v Prešove alebo v Košiciach. Súťaž je rozdelená do dvoch kategórií: pre deti do 6 rokov a pre deti do 12 rokov.

Úlohou je vytvoriť kresbu na tému „MHD v našom meste“. Kresby môžu byť vytvorené vo formáte A3 na šírku alebo A4 na výšku. Súťaž prebieha od 16. septembra do 31. októbra 2024 a môžu sa do nej zapojiť školy aj škôlky.

Hotové výkresy je potrebné odovzdať do schránok, ktoré sú v Prešove umiestnené na Mestskom úrade v Prešove alebo v zákazníckom centre DPMP, a.s. na Weberovej ulici. V Košiciach sú umiestnené na Magistráte mesta Košice, v zákazníckom centre DPMK, a.s. na Rooseveltovej ulici a v sídle IDS Východ, s.r.o. na Bačíkovej 7 v Košiciach. Na zadnú stranu obrázka treba uviesť meno, priezvisko, vek autora, telefónne číslo a e-mail zákonného zástupcu alebo školy, resp. škôlky.

Všetky detské diela budú vystavené priamo v autobusoch DPMP, resp. DPMK, kde ich budú môcť obdivovať cestujúci. Výhercovia získajú za svoje obrázky darčeky.

Kompletné podmienky výtvarnej súťaže Veselý dopraný prostriedok (pdf. 461 kB)

Organizátori mysleli aj na tých, ktorí radi fotografujú a pripravili fotografickú súťaž s názvom „MHD v meste“. Určená je pre všetkých, ktorí radi zachytávajú momenty z každodenného života prostredníctvom objektívu. Súťaž je rozdelená do kategórií – Integrovaný dopravný systém, mestská doprava v Prešove a mestská doprava v Košiciach.

  • Integrovaný dopravný systém: V tejto kategórii je cieľom zachytiť rôzne druhy verejnej dopravy na jednej fotografii, napríklad autobusy regionálnej a mestskej dopravy. Fotografie by mali zobrazovať význam tohto systému pre komunitu, jeho každodennú funkčnosť a jeho úlohu v ekologickej mobilite.
  • Mestská doprava v Prešove/Košiciach: Táto kategória sa zameriava na mestskú dopravu, ako sú trolejbusy, autobusy, električky v uliciach mesta.

Fotografie budú hodnotené na základe originality, technickej kvality a schopnosti vyjadriť jedinečný pohľad na tému. Cieľom je, aby ukázali dopravu nielen ako prostriedok presunu, ale aj ako neoddeliteľnú súčasť každodenných príbehov, ktoré tvoria život v meste.

Súťažné fotografie je možné poslať prostredníctvom e-mailu na info@idsvychod.sk s riadne vyplneným menom, priezviskom, telefónnym číslom a e-mailom autora. Výhercovia získajú predplatné lístky na autobusovú dopravu a ďalšie darčeky. V kategórii integrovaný dopravný systém a mestská doprava v Košiciach je hlavnou cenou mesačný celosieťový lístok na regionálnu autobusovú dopravu na východe Slovenska a ďalšie ceny.

Kompletné pravidlá Fotografickej súťaže MHD v meste (pdf. 311 kB)

V Prešove bude zdarma cykloservis aj MHD

19. septembra 2024 bude na Hlavnej ulici v Prešove možné nechať si skontrolovať a nastaviť svoj bicykel.

Európsky týždeň mobility zavŕši víkend od piatku 20. septembra do nedele 22. septembra 2024 (vrátane), keď bude preprava na linkách MHD pre cestujúcu verejnosť bezplatná, a to v I. aj v II. tarifnom pásme.

Bohatý program na parkovisku pri Dargove v Košiciach

Vyvrcholením ETM v Košiciach bude Medzinárodný deň bez áut 22. septembra 2024, počas ktorého bude uzavreté parkovisko pri Obchodnom dome Dargov. Na tejto uzavretej časti budú namiesto áut stánky prezentujúce udržateľnú mobilitu, kde si verejnosť bude môcť pozrieť autobusy Dopravného podniku mesta Košice. Súčasťou podujatia budú zábavné a súťažné programy pre širokú verejnosť.

Aktivity počas ETM 2024 pripravil Integrovaný dopravný systém Východ v spolupráci s mestom Prešov, mestom Košice, Dopravným podnikom mesta Prešov a Dopravným podnikom mesta Košice.